Samengevat: in dit artikel praten we over hoe je kan beginnen met afslanken met 3 simpele tips die je op weg kunnen helpen.
Stap 1: neem slaap onder de loep
Wanneer we vrouwen helpen met afslanken krijgen we vaak de vraag: “waar begin ik dan?” In veel gevallen zoeken mensen een snelle oplossing. Hierdoor beginnen ze meestal bij voeding. Alhoewel voeding enorm belangrijk is bij het proces van gewichtsverlies, is er vaak eerst een andere stap die je onder de loep wenst te nemen om jouw reis naar gewichtsverlies te vergemakkelijken.
Stel jezelf hiervoor de volgende vraag: “hoe zit het met jouw slaap? Slaap je eigenlijk wel (kwalitatief) genoeg?” Uiteraard is het niet altijd even eenvoudig om hier een duidelijk antwoord op te geven. Daarom helpen we je op weg met de volgende stappen om zo je eigen slaap te evalueren.
- Stap 1: Let op wat betreft de omgevingsfactoren waarin je slaapt. Is het stil, warm en donker? Maar ook de kwaliteit van je matras en de vochtigheid in je slaapkamer zijn belangrijke factoren.
- Stap 2: Houd je slaapgedrag bij. Hoe lang slaap je ’s nachts? Ervaar je de herstellende effecten van slaap? Voel je je verfrist na het slapen?
- Stap 3: Observeer hoe je je ’s morgens voelt. Zijn er momenten waarop je moe wakker wordt? Of word je wakker met hoofdpijn, buikpijn of rugpijn?
Conclusie: door deze vragen aan jezelf te stellen en de 3 gemakkelijke stappen te doorlopen, heb je meteen een beter zicht op de huidige staat van jouw slaap en de betrekking daarvan op jouw gewicht (en jouw reis naar gewichtsverlies).
De antwoorden op de gestelde vragen zijn signalen voor jou om eventueel mee aan de slag te gaan. Ze tonen namelijk aan of je lichaam eigenlijk wel (kwalitatief) genoeg slaapt en of het al dan niet tijd is om bepaalde actiestappen te nemen om jouw slaap te verbeteren.
Wist je dat.. slaap eigenlijk net zo belangrijk als voeding is?
Slaap is net zo belangrijk als voeding, zeker voor jouw reis naar gewichtsverlies om de kilo’s kwijt te spelen. Te weinig slaap zorgt er namelijk voor dat je gans de dag door loopt te graaien naar voedsel, omdat je onder andere “cravings” en “goestingskes” krijgt.
Spijtig genoeg grijp je dan vaak naar voedsel wat je nét niet helpt… namelijk niet het voedsel dat je lichaam écht nodig heeft, zoals essentiële bouwstoffen (zoals eiwitten en de juiste vetten), maar… grijpen we in de plaats daarvan sneller naar snacks, snoepgoed, fastfood en meer. Dit draagt uiteraard alleen maar bij aan het vermoeilijken van ons afslankavontuur en het verslechten van onze gezondheid.
Ook je energieker voelen en minder moe zijn? Krijg elke week tips opgestuurd recht in je inbox. Volledig gratis.
Het helpt niet alleen om gezonder te leven en je gezonder te voelen, maar het heeft ook een impacte op tal van andere factoren, waaronder stress. De hoeveelheid stress die je in jouw leven ervaart, kan een directe impact hebben op jouw gewicht en jouw reis naar gewichtsverlies vermoeilijken. Meer zelfs! Door gebrek aan slaap geraken je hormonen bovendien ook uit balans.
In een notendop? Slecht slapen leidt vaak tot meer eten én ongezonder eten. Dit komt onder andere door de hormonen “ghreline” en “leptine”.
- Het hongerhormoon ghreline zorgt ervoor dat je honger krijgt.
- Het verzadigingshormoon leptine zorgt ervoor dat je voldaan bent (of je jou verzadigd voelt).
Voorbeeld: als bijvoorbeeld het hongerhormoon niet optimaal kan werken, door bijvoorbeeld niet-kwalitatieve of te weinig slaap, dan blijf je honger hebben! Dat is één van de redenen voor “cravings” en “goestingskes” waarbij je blijft eten of een grote drang naar een specifiek type eten voelt.
Stap 2: neem hoe (en wat) je eet onder de loep
Eens je weet dat je slaap goed zit, of eens je weet dat je beter éérst je slaap onder de loep neemt om jou te helpen met gewichtsverlies, dan is het tijd om de focus te leggen op je voeding. Meer specifiek: bekijk hoe je eet en wat je eet.
Stel jezelf de volgende vragen:
- Vraag 1: weet je eigenlijk wat je allemaal op een dag of in een week eet?
- Vraag 2: ben je vaak actief met iets anders bezig terwijl je eet?
- Vraag 3: geniet je van je maaltijden of eet je eigenlijk niet erg bewust?
Deze vragen helpen je om bewust te worden van jouw huidige eetpatronen en de specifieke voeding die je op een dagelijkse of wekelijkse basis consumeert.
Wist je bijvoorbeeld dat je brein slechts na 20 minuten beseft dat je “vol” zit? Met andere woorden als je al je eten naar binnen schrokt in 10 minuten dan is het logisch dat je nog eens een vol bord opschept. Achteraf kan je dan vaak een “overvol gevoel” hebben, namelijk het gevoel dat je eigenlijk véél te veel gegeten hebt.
Een ander voorbeeld: Eet je voor de TV, terwijl je social media bekijkt, of terwijl je aan het lezen bent? Dan kan het best zijn dat je niet meer specifiek weet wat je aan het eten was. Hierdoor besef je niet dat je reeds een zak chips binnengewerkt hebt of eigenlijk al vol zit.
Door bewust je eetpatronen, eetgewoontes en specifieke voeding (= wat je specifiek eet) onder de loep te nemen, kan je een eerste stap in de juiste richting zetten.
Te vaak leggen we bij onze doelen voor gewichtsverlies de focus op “ik moet andere dingen” eten om zo snel de kilo’s kwijt te spelen. Alhoewel dit ook belangrijk is, is het wel zo dat je soms kleine en gemakkelijke veranderingen kan maken die er niet alleen voor zorgen dat je kilo’s afslankt, maar ook jouw nieuw streefgewicht op termijn eenvoudiger kan behouden.
Zo voorkom je ook het bekende jojo-effect waarbij je snel veel kilo’s afslankt en gewichtsverlies stimuleert, maar achteraf de kilo’s er eigenlijk even snel weer bij krijgt.
Stap 3: neem beweging onder de loep
De meesten onder ons weten dat beweging helpt. Sporten en voldoende fysieke activiteit heeft een directe impact op jouw gezondheid als vrouw. Verder weten de meeste vrouwen ook dat actief zijn (en sporten) helpt met gewichtsverlies. Toch zien we vaak dat veel vrouwen niet beseffen dat beweging geen sleur of hels karwei hoeft te zijn.
Niet iedereen wilt elke dag 2 uur naar de fitness om op hun streefgewicht te blijven. Het goede nieuws? Je hoeft niet uren te sporten om gewicht te verliezen.
Het verkrijgen van genoeg beweging is cruciaal voor het behouden van een goede gezondheid, maar met de drukke levensstijl die veel mensen tegenwoordig leiden, wordt dit steeds moeilijker.
Stel jezelf daarom de vraag: hoe verplaats je jou eigenlijk? Er zijn verschillende manieren waarop je aanvullende activiteit in je dag kunt invoegen. Deze kan je in de meeste gevallen in 2 categorieën indelen: passieve en actieve beweging.
Passieve beweging is beweging die gebeurt omwille van andere activiteiten, denk maar aan de trap op en af gaan, naar het werk wandelen of de hond buiten laten.
Actieve beweging is beweging met als hoofddoel… bewegen, namelijk wanneer je de beslissing maakt om te gaan fietsen, naar de fitness gaat, even gaat joggen en meer. Actieve beweging is het type beweging waar veel vrouwen denken geen tijd voor te hebben, of niet altijd zin in hebben.
Je hebt twee simpele mogelijkheden om mee aan de slag te gaan:
- Optie #1: zet in op (gemakkelijke) passieve beweging: Neem jij vaak de lift/roltrap? Ga je vaak met de auto als je eigenlijk een paar minuten kan wandelen? Vermijd je soms beweging, zelfs als het maar enkele minuten tijd kost? Neem dan het advies ter harte: neem de trap of ga even te voet!
De trap nemen of even wandelen kan in een mum van tijd veel voordelen voor je gezondheid opleveren én het stimuleert vetverbranding. De trap nemen is goedkoper, milieuvriendelijk en geeft je lichaam wat extra beweging. Het hoeft immers maar een paar trappen te zijn of enkele minuten wandelen te zijn. Zelfs als het weinig lijkt, verbrand je calorieën en doe je iets aan je conditie. Luister niet naar dat stemmetje dat zegt dat je daar moe van wordt!
- Optie #2: ga bewust actieve beweging inplannen (en slim aanpakken): ideaal gezien wil je proberen om elke dag 30 minuten aan actieve beweging in te plannen. Een manier om dit slim aan te pakken is om een type activiteit te zoeken die je ook graag doet.
Samengevat: verplicht jezelf niet om uren te gaan fitnessen als je dit eigenlijk echt niet graag doet. Er bestaan honderden vormen van sport en beweging waaruit je kan kiezen. Zoek iets wat je op zijn minst niet haat. Of… kies voor gemakkelijkere vormen van passieve beweging.
De rol van gewoontes bij gewichtsverlies
Zelfs als je de tips al hoorde, soms vergeten we om de juiste routines op te bouwen om zo deze gewoontes aan ons leven toe te voegen.
Als het op ons leven aankomt, kan herhaling iets geweldigs zijn. Herhaling kan ons helpen de juiste gewoonten op te bouwen die ons in staat stellen onze doelen te bereiken en een gezonde levensstijl te leiden. Herhaling is gewoon iets meer dan eens doen, zodat het een deel van ons dagelijks leven wordt.
Herhalen is het belangrijkste en wat is net dát wat uiteindelijk naar afslanken leidt en voor gewichtsverlies zorgt.
Sandra Brucher, Gezondheids- en Afslank Coach
Het is belangrijk om activiteiten te vinden die we leuk vinden en ze tot onderdeel van onze routine te maken – dit kan structuur bieden voor alle aspecten van ons leven, inclusief fysieke gezondheid, mentaal welzijn en persoonlijke ontwikkeling.
Het opnemen van activiteiten in een normale routine kan ook de motivatie en productiviteit verhogen. Dit komt omdat wanneer een activiteit een gewoonte wordt, we minder geneigd zijn om uitstelgedrag te vertonen of besluitmoeheid te ervaren met betrekking tot het voltooien van de taak die voorhanden is.
Als we bovendien begrijpen wat het beste voor ons werkt op individueel niveau, kunnen we onze dagelijkse gewoonten verder aanpassen, waardoor we op het goede spoor kunnen blijven met minimale inspanning of motivatie.
We weten echter niet altijd welke stappen we moeten nemen om dat voor elkaar te krijgen. Hier zijn drie belangrijke stappen die je gemakkelijk elke dag kunt doen om je leven beter te maken.
Conclusie
Afslanken door routine hoeft niet al te ingewikkeld te zijn. Door deze drie verrassend eenvoudige stappen te volgen, kan iedereen vooruitgang boeken bij het creëren van gezondere gewoonten voor het leven.
Begin met het stellen van haalbare doelen, maak een plan met schema’s en herinneringen en neem de tijd om zelfs kleine successen te vieren. Met toewijding en vastberadenheid kun je jouw gewenste doelstellingen voor gewichtsverlies bereiken met behulp van een routine die voor jou werkt.
Neem de leiding over jouw gezondheid en begin vandaag nog met gewichtsverlies!
Wil jij ook leren hoe je de simpele stappen om af te slanken toepast in jouw dagelijkse leven? Dan kan je eventueel een gratis kennismakingsgesprek inboeken. Klik hier.
Niet zeker wat je zoekt of waar te starten?
Boek een gratis gesprek
In een gratis intake of kennismakingsgesprek kan je ons al jouw vragen stellen, uitleggen waar je op zoek naar bent en tonen we jou stap voor stap hoe we kunnen helpen. Beslis na het gesprek zelf of je verder wilt gaan. Je hangt nergens aan vast.
Over Sandra Brucher & Alexandra’s Field
Elke week schrijft Sandra Brucher, oprichtster van Alexandra’s Field, samen met een klein team artikelen om zo vrouwen te helpen met het leiden van een gezonder, slanker en energieker leven.
Sandra Brucher is gecertificeerd Gezondheidcoach, Voedingscoach en Afslankcoach. Ze begon haar reis naar gezondheid na het krijgen van chronische pijn en artrose. Jarenlang verdiepte ze haarzelf in gezondheid en zo schreef Sandra Brucher 100+ artikelen alvorens ze het bedrijf Alexandra’s Field oprichtte.