Deel dit artikel met iemand:

Samengevat: in dit artikel praten we over waarom je jou soms uitgeput voelt op het einde van de dag en wat je kan doen om meer energie te hebben

Inleiding: waarom heb ik zo weinig energie?

Aan het einde van een lange dag kan het soms moeilijk zijn om de energie op te brengen om iets te doen. Je voelt je misschien uitgeput, overweldigd en klaar om in bed te vallen, maar wat als je nog taken hebt? Misschien moet je nog koken voor jezelf, de kinderen of voor het gezin. Of… wie weet wou je nog kort even gaan sporten, of had je nog een leuke avond met een vriendin gepland. Dat gevoel van vermoeidheid kan extra vervelend zijn in dat geval.

Dit gevoel van uitputting bij vrouwen kan vaak voorkomen. Het kan een directe invloed hebben op ons vermogen om productief te zijn en om gemotiveerd te blijven in ons dagelijks leven. 

Daarom is het belangrijk om te begrijpen waarom je je aan het einde van de dag zo leeg voelt en om manieren te vinden om vermoeidheid en het gevoel van weinig energie tegen te gaan.

Sommige vrouwen kunnen zelfs merken dat ze ’s nachts moeite hebben met slapen vanwege overprikkeling of omdat ze ’s avonds te veel aan hun hoofd hebben. Ook dit kan een symptoom zijn van weinig energie en uitputting.

Vermoeidheid kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals slechte voedingskeuzes, gebrek aan lichaamsbeweging, stress of zelfs een onderliggende medische aandoening.

Wat zijn de gevolgen van langdurige vermoeidheid?

Vermoeidheid en uitputting kunnen een grote invloed hebben op onze gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Als we ons aan het einde van de dag uitgeput voelen, kan het moeilijk zijn om zelfs maar basistaken uit te voeren. 

Als we deze gevoelens van uitputting negeren, kunnen ze helaas korte termijn gevolgen en nadelige lange termijn gevolgen hebben, zeker op het vlak van onze gezondheid. Hieronder enkele voorbeelden:

 • Verzwakt immuunsysteem: uitputting kan leiden tot een verhoogd risico op ziekten zoals verkoudheid en griep door een verzwakt immuunsysteem.
 • Slechte beslissingen of moeilijk concentreren: als we niet genoeg rustgevende slaap krijgen, kunnen we ook onze besluitvormingsvaardigheden aantasten en ervoor zorgen dat we gemakkelijker dan normaal onze focus verliezen. 
 • Gevoel van irritatie, humeurig worden: bovendien kan chronische vermoeidheid ook onze dagelijkse activiteiten verstoren door het energieniveau gedurende de dag te verminderen of ervoor te zorgen dat we na verloop van tijd geïrriteerd of humeurig worden. 

Dat is waarom het extra belangrijk is om enerzijds erachter te komen waar je uitgeput bent en anderzijds manieren te vinden om die uitputting aan te pakken.

Ook je energieker voelen en minder moe zijn? Krijg elke week tips opgestuurd recht in je inbox. Volledig gratis.

Ben je vermoeid door te weinig slaap?

   Slaaptekort is een veelvoorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden treft. Het kan worden veroorzaakt door van alles. Van een onregelmatig slaapschema tot stressgerelateerde problemen tot bepaalde medische aandoeningen.

   Als we niet genoeg slaap krijgen, kan dit helaas ernstige gevolgen hebben voor onze algehele gezondheid en ons welzijn. Bij slaapgebrek is uitputting het meest voor de hand liggende symptoom. Zo kunnen we ons bijvoorbeeld lichamelijk uitgeput voelen of moeite ondervinden bij het uitvoeren van fysieke of mentale taken. 

   Ons lichaam heeft een gebrek aan energie door een gebrek aan herstellende slaapcycli, dus onze natuurlijke neiging is om overdag meer rust te willen of een dutje te doen. 

   Bovendien kunnen ernstige gevallen van slaapgebrek ook leiden tot cognitieve stoornissen en stemmingswisselingen zoals prikkelbaarheid en depressie.

   Voel je jou vermoeid door een ongezond dieet?

   Slechte voeding is, naast slaap, één van de meest voorkomende boosdoeners achter uitputting of vermoeidheid. Of je nu niet genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt, of te veel afhankelijk bent van bewerkte, zoete snacks, het voedsel dat je eet kan een grote invloed hebben op je energieniveau. 

   Als je maaltijden eet die weinig voedingsstoffen bevatten, kun je je de hele dag moe en futloos voelen.

   Het maken van slimme dieetveranderingen is een essentieel onderdeel van het bestrijden van vermoeidheid. Het eten van veel fruit en groenten voorziet je lichaam van essentiële voedingsstoffen, terwijl het vermijden van geraffineerde suikers helpt om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. 

   Bovendien zorgen gezonde eiwitbronnen zoals mager vlees en bonen voor langdurige energie zonder dat je je bezwaard voelt. Door kleine aanpassingen te maken in wat je elke dag eet, is het mogelijk om snel en gemakkelijk vermoeidheid tegen te gaan.

   Welke gezonde gewoonten kan je toepassen om minder uitgeput te zijn op het einde van de dag?

   Gewoonte #1: pas je voeding aan voor meer energie

   Het hebben van een uitgebalanceerd dieet is de sleutel om uitputting te voorkomen. Het eten van gezonde maaltijden met magere eiwitten, complexe koolhydraten, volle granen, fruit en groenten helpt je lichaam energie te geven zonder later op de dag in te storten. 

   Tip #1: Het is belangrijk om je dag te starten met een maaltijd rijk aan voedingsstoffen, omdat het je stofwisseling op gang brengt en je essentiële voeding geeft om je dag goed te beginnen. 

   Tip #2: Zorg er ook voor dat je de hele dag door veel water drinkt om gehydrateerd te blijven en uitdroging door vermoeidheid te voorkomen.

   Door je voeding aan te passen en minder water aan je dag toe te voegen, ga je het gevecht met vermoeidheid tijdens de dag aan én heb je over het algemeen meer energie.

   Gewoonte #2: las voldoende rustmomenten in

   De sleutel tot voldoende rust is het creëren van balans met je dagelijkse bezigheden. Eén belangrijk rustmoment is uiteraard je nachtrust en slaap: als je slaap niet goed zit, dan wordt al de rest ook moeilijker. Daarom is het cruciaal dat je inzet op kwalitatieve slaap. Verder kan je ook overwegen om doorheen de dag kortere en strategische pauzes in te lassen.

   Tip #1: Geef prioriteit aan slaap door een regelmatig bedtijdschema te maken en schermen voor het slapen gaan of dutjes gedurende de dag te vermijden. 

   Tip #2 Overweeg bijvoorbeeld om gedurende de dag korte pauzes in te lassen voor lichamelijke activiteit die je geest helpen leegmaken en je een energieboost geven; dit kan inhouden dat je 10 minuten rondloopt of wat eenvoudige rekoefeningen doet. Dit kan zowel thuis of op het werk.

   Download de gratis Gezondheid Gids

   In 5 stappen gezonder, slanker & vitaler worden

   Download de gratis Gezondheid & Vitaliteitsgids voor vrouwen en ga in 5 stappen meteen aan de slag om sneller gezonder, slanker, vitaler & energieker te worden.

   Gewoonte #3: bewegen om je energieker te voelen (wat!?)

   Doe aan lichaamsbeweging om je aan het einde van de dag minder uitgeput te voelen. Hoewel het verleidelijk kan zijn om gewoon op de bank te ontspannen en TV te kijken, is lichaamsbeweging eigenlijk een manier om uitputting tegen te gaan.

   Vreemd he? Ja, dat is een reactie die veel van onze klanten geven. “Hoezo kan nét bewegen me meer energie geven?!” Mentaal gezien denken we vaak dat bewegen nét ons meer energie zal kosten en… we ons alleen maar meer uitgeput zullen voelen.

   De reden dat beweging tot meer energie kan leiden is omdat:

   • lichaamsbeweging helpt om stressniveaus te verminderen,
   • het maakt bovendien ook stemmingsbevorderende hormonen zoals endorfine vrij
   • en verhoogt het algemene energieniveau achteraf!

   Dit zijn allemaal factoren die ertoe bijdragen dat je je aan het einde van de dag minder uitgeput voelt. Als je moe bent vóór je gaat sporten en er eigenlijk geen zin in hebt, dan kan doorduwen er zelfs voor zorgen dat je na die workout je eigenlijk energieker voelt dan tevoren!

   Lichaamsbeweging hoeft niet altijd een intense of tijdrovende bezigheid te zijn; zoiets eenvoudigs als een wandeling door je buurt of elke dag 10 minuten lichte rekoefeningen doen, kan een groot verschil maken in hoe je je ’s avonds voelt!

   Door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, kun je je gedurende de dag energieker voelen in plaats van je uitgeput te voelen aan het einde van de dag.

   Conclusie

   Een uitgeput gevoel aan het eind van de dag is een steeds vaker voorkomend probleem dat door verschillende factoren kan worden veroorzaakt. 

   Het nemen van proactieve stappen om uw dieet te verbeteren, meer slaap te krijgen en stress te verminderen, kan allemaal helpen deze vermoeidheid te verlichten. 

   Bovendien kan het helpen om je lichaam en geest nieuwe energie te geven door ervoor te zorgen dat je gedurende de dag regelmatig pauzeert. Herstellende activiteiten zoals yoga of mindfulness kunnen ook wonderen verrichten voor het vergroten van mentale helderheid en fysiek welzijn.

   Wil jij ook onze methodes voor meer energie doorheen de dag zodat je voorkomt dat je jou ’s avonds uitgeput voelt? Dan kan je eventueel een gratis kennismakingsgesprek inboeken. Klik hier.

   Niet zeker wat je zoekt of waar te starten?

   Boek een gratis gesprek

   In een gratis intake of kennismakingsgesprek kan je ons al jouw vragen stellen, uitleggen waar je op zoek naar bent en tonen we jou stap voor stap hoe we kunnen helpen. Beslis na het gesprek zelf of je verder wilt gaan. Je hangt nergens aan vast.

   Over Sandra Brucher & Alexandra’s Field

   Elke week schrijft Sandra Brucher, oprichtster van Alexandra’s Field, samen met een klein team artikelen om zo vrouwen te helpen met het leiden van een gezonder, slanker en energieker leven.

   Sandra Brucher is gecertificeerd Gezondheidcoach, Voedingscoach en Afslankcoach. Ze begon haar reis naar gezondheid na het krijgen van chronische pijn en artrose. Jarenlang verdiepte ze haarzelf in gezondheid en zo schreef Sandra Brucher 100+ artikelen alvorens ze het bedrijf Alexandra’s Field oprichtte.

   Meer artikelen lezen?

   Deel dit artikel met iemand: