Deel dit artikel met iemand:

Samengevat: in dit artikel praten we over hoe alledaagse producten uit de supermarkt eigenlijk slecht kunnen zijn voor je gezondheid zonder dat je dit weet.

Inleiding

We zijn ons allemaal bewust van de gevaren van roken, drinken en vervuiling, maar we staan zelden stil bij de mogelijke schade die onze dagelijkse supermarktproducten kunnen veroorzaken. 

De ingrediënten die bij het maken van deze items worden gebruikt, kunnen een “Silent Killer” zijn en schadelijke chemicaliën en additieven bevatten die op de lange termijn tot gezondheidsproblemen kunnen leiden.

Lijkt dit overdreven? Dat is een normale reactie die veel van onze klanten ons geven. Toch is het zo dat het eten wat je dagelijks in je mond steekt… een directe impact heeft op jouw vermogen om langer (en gezonder) te leven.

Dit is hoe aankopen in de supermarkt slecht kunnen zijn voor jouw gezondheid

Boodschappen doen lijkt misschien een vrij onschuldige taak, maar supermarktproducten kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid. 

Veel van de voedingsmiddelen en huishoudelijke artikelen die je in de winkel koopt, kunnen zelfs een negatief effect hebben op jouw lichaam.

  • Opletten in het algemeen: Het eerste wat je wilt weten, is dat veel van de artikelen die in winkels worden verkocht chemicaliën bevatten die bekend staan als gifstoffen of ookwel microplastics genoemd. Deze gifstoffen zijn niet alleen schadelijk voor ons, maar ze vervuilen ook onze voedselbronnen.
  • Opletten bij voedingsproducten: Bovendien kunnen sommige ingrediënten die in bewerkte voedingsmiddelen worden gebruikt ook, ons risico op obesitas, diabetes en andere chronische ziekten verhogen vanwege hun hoge gehalte aan verzadigd vet en suiker. 
  • Opletten bij verzorgingsproducten: Ook kunnen sommige producten voor persoonlijke verzorging ingrediënten bevatten die verband houden met kanker of hormoonontregeling, waardoor we een nog hoger risico op ziekte kunnen lopen.

Conclusie: door jezelf bewust te maken van mogelijke schadelijke stoffen of ingrediënten in alledaagse supermarktproducten, kan je voorkomen dat je deze op lange termijn gebruikt en schade veroorzaakt op het vlak van je gezondheid.

Weten is meten, zeggen ze weleens. Zodra je het weet, kan je er ook écht iets aan doen. Veel van onze klanten staan er versteld van dat veel “zogenaamde gezonde producten” eigenlijk schade aan hun lange termijn gezondheid toebrengen zonder dat ze dit eigenlijk weten.

Wat zijn ongezonde ingrediënten in verpakkingen van de supermarkt?

Het is belangrijk om te weten welke ingrediënten je moet vermijden als je boodschappen gaat doen in de winkel. Als het om eten gaat, zijn gezonde ingrediënten niet altijd zo vanzelfsprekend als men zou hopen. Veel mensen denken dat als iets in een supermarkt verkrijgbaar is, het gezond moet zijn, maar dat is niet altijd het geval. 

Het loont ook de moeite om de tijd te nemen en elk afzonderlijk ingrediënt op de etiketten te lezen. Dit zal je helpen bij het uitkiezen van eventuele ongezonde toevoegingen die op de loer liggen in jouw voedselkeuzes.

Enkele veel voorkomende ongezonde toevoegingen die in supermarktartikelen worden aangetroffen, zijn onder meer: 

  • fructose-glucosestroop (HFCS)
  • transvetten of gehydrogeneerde oliën, 
  • kunstmatige zoetstoffen, 
  • conserveermiddelen
  • verschillende kleurstoffen voor levensmiddelen.

De impact van voedingsstoffen met een laag voedingsgehalte

Veel van de bewerkte voedingsmiddelen die in supermarkten worden gekocht, zijn sterk bewerkt en bevatten minimale voedingswaarde, waardoor ze ongezond zijn voor algemene consumptie.

Deze items bevatten meestal een hoog gehalte aan suiker, vet, zout of andere smaakversterkers die bijdragen aan zwaarlijvigheid en slechte eetgewoonten bevorderen.

Bovendien kunnen ze, vanwege additieven zoals conserveermiddelen en kunstmatige kleurstoffen die in deze producten worden gebruikt, ook ernstige bijwerkingen veroorzaken, waaronder hoofdpijn, misselijkheid of buikpijn.

Ook een gezondere levensstijl opbouwen waarbij je voeding consumeert die ook écht gezond is? Krijg elke week tips opgestuurd recht in je inbox. Volledig gratis.

Hoe supermarktproducten je hormonen kunnen verstoren

Hormoonverstoorders zijn de stille killers die in supermarktproducten op de loer liggen. Ze komen in de vorm van chemicaliën, pesticiden en andere gifstoffen die kunnen worden aangetroffen in alledaagse voorwerpen, variërend van voedsel tot huishoudelijke schoonmaakmiddelen. 

Deze hormoonontregelaars verstoren onze delicate hormonale balans, wat leidt tot een verscheidenheid aan chronische ziekten zoals kanker, onvruchtbaarheid en endocriene stoornissen. 

Als er te veel of te weinig hormonen vrijkomen, ontstaat er een hormoonstoornis. Dit noemen we een endocriene ziekte. Een van de meest voorkomende ziekte is onder andere suikerziekte (diabetes type 1 en 2). Helaas worden we allemaal dagelijks blootgesteld aan deze gifstoffen zonder dat we ons hiervan bewust zijn.

De rol van hormonen: Hormonen spelen een belangrijke rol in veel aspecten van ons leven, van seksuele ontwikkeling en metabolisme tot immuunresponsen en stemmingen. Daarom heeft elke verstoring veroorzaakt door hormoonontregelaars verstrekkende gevolgen voor onze gezondheid en ons welzijn. 

Als consument is het essentieel dat je stappen onderneemt om de blootstelling aan deze schadelijke chemicaliën te verminderen door de etiketten te lezen voordat we producten kopen of door te kiezen voor natuurlijke alternatieven, indien beschikbaar.

Even je voeding, verzorgingsproducten of andere producten uit de supermarkt analyseren? Wil je weten indien wat je eet ook écht gezond is voor je? Of liever je huidproducten, haarproducten en verzorgingsproducten onder de loep nemen? In een gratis gesprek bespreken we de mogelijkheden en helpen we jou op weg. Klik hier

Hoe sommige supermarktproducten valse gezondheidsclaims maken

Het is belangrijk om te begrijpen dat sommige fabrikanten bepaalde gezondheidsgerelateerde claims mogen maken op basis van de veronderstelde voordelen van de voedingsstoffen of ingrediënten van hun product. 

Helaas worden sommige van deze geclaimde gezondheidsvoordelen niet altijd ondersteund door de wetenschap, waardoor ze vals kunnen zijn. Een product kan bijvoorbeeld beweren dat het helpt bij het afvallen, terwijl er geen wetenschappelijk bewijs is dat deze bewering juist is. 

In sommige gevallen kunnen bepaalde geclaimde voordelen zelfs vanuit een marketingperspectief gemaakt worden. Denk maar aan hoe de naam van sommige voedingsproducten bepaalde woorden bevat, zoals “organic” of “natural” om twee voorbeelden te geven. In veel landen mogen specifieke woorden niet (meer) gebruikt worden als “productnaam” omdat dit consumenten kan misleiden.

Het is essentieel om etiketten te lezen en eventuele claims te onderzoeken voordat je iets koopt dat schade kan toebrengen als het wordt ingenomen zoals geadverteerd.

Toch is het zo dat bedrijven altijd creatieve en nieuwe manieren vinden om (ongezonde) producten gezonder te laten overkomen. Denk maar aan “verfrissend” of “net zoals water” of “bevat vitaminen” bij de verkoop van (ongezonde) frisdranken die amper of geen gezondheidsvoordelen bevatten en eigenlijk slecht voor je gezondheid zijn. 

      Download de gratis Gezondheid Gids

      In 5 stappen gezonder, slanker & vitaler worden

      Download de gratis Gezondheid & Vitaliteitsgids voor vrouwen en ga in 5 stappen meteen aan de slag om sneller gezonder, slanker, vitaler & energieker te worden.

      Conclusie: je volgende stappen

      Supermarkten lijken misschien een veilige plek om je wekelijkse boodschappen te doen, maar er schuilt een verborgen gevaar. De producten die in de schappen van supermarkten staan, zijn niet altijd zo gezond als je denkt. 

      Ondanks strenge veiligheidsnormen en -voorschriften die door de overheid zijn ingevoerd, kunnen bepaalde supermarktartikelen nog steeds erg nadelig zijn voor jouw gezondheid. Het is gemakkelijk om potentiële “gevaren” over het hoofd te zien wanneer je door de gangpaden van de supermarkt wandelt, maar het is belangrijk om te weten wat je koopt en consumeert. Van residuen van bestrijdingsmiddelen, ongezonde additieven en conserveermiddelen tot bewerkte voedingsmiddelen met heel veel suiker, er zijn veel items waarvan je op de hoogte wilt zijn wanneer je producten koopt. Zeker als jouw gezondheid op lange termijn belangrijk voor je is.

      Ja, op korte termijn is het waarschijnlijk geen groot probleem. Wekelijks iets ongezond eten gaat in de meeste gevallen niet voor (veel) lange termijn schade zorgen. Maar als je elke dag of elke week heel wat voeding eet, of producten gebruikt, waarvan je denkt dat ze eigenlijk gezond zijn? Dan kan het zijn dat je onbewust voor problemen zorgt.

      Meer zelfs! Misschien denk je zelf dat je gezond bezig bent, maar onbewust en verdoken zijn sommige van die producten eigenlijk slecht voor je.

      Door bewust te zijn van wat er specifiek in je aangekochte producten zit, kan je bepaalde producten vermijden en op zoek gaan naar alternatieven die wél goed zijn voor je (of op zijn minst niet nadelig zijn voor je gezondheid op lange termijn)

      Jezelf informeren over deze risico’s is een cruciale eerste stap bij het maken van gezondere keuzes voor jou en jouw gezin.

      Eenvoudige veranderingen zoals het lezen van etiketten, het kiezen van biologische opties indien beschikbaar of het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen kunnen een grote impact hebben op jouw algehele welzijn.

      Wil jij ook leren hoe je met simpele stappen jouw gezondheid transformeert? Of wil je weten wat je beter vermijdt op het vlak van producten uit de supermarkt? Boek een gratis kennismakingsgesprek door hier te klikken.

      Niet zeker wat je zoekt of waar te starten?

      Boek een gratis gesprek

      In een gratis intake of kennismakingsgesprek kan je ons al jouw vragen stellen, uitleggen waar je op zoek naar bent en tonen we jou stap voor stap hoe we kunnen helpen. Beslis na het gesprek zelf of je verder wilt gaan. Je hangt nergens aan vast.

      Over Sandra Brucher & Alexandra’s Field

      Elke week schrijft Sandra Brucher, oprichtster van Alexandra’s Field, samen met een klein team artikelen om zo vrouwen te helpen met het leiden van een gezonder, slanker en energieker leven.

      Sandra Brucher is gecertificeerd Gezondheidcoach, Voedingscoach en Afslankcoach. Ze begon haar reis naar gezondheid na het krijgen van chronische pijn en artrose. Jarenlang verdiepte ze haarzelf in gezondheid en zo schreef Sandra Brucher 100+ artikelen alvorens ze het bedrijf Alexandra’s Field oprichtte.

      Meer artikelen lezen?

      Deel dit artikel met iemand: